(Foto: Hendrik Weber på Krim. Samtale med parlamentspresident på Krim, Vladimir Konstantinov.)

Foreningen Folkediplomati Norge og forholdet til Russland – Hendrik Weber

 

Herland Report: I en tiltagende illiberal tid der mediene preges av en bemerkelsesverdig ensretting i sak etter sak, står det særdeles respekt for de som bryter ut av konsensustvangen og står opp mot en urettferdig fremstilling av andres land.

Hendrik Weber er foregangsmann for en ny forening i Norge som inviterer politikere, aktivister og andre nysgjerrige til å være med på reiser til Russland – og Krim halvøya – for å finne ut hva som egentlig er sant om Krim befolkningens valg av å bli en del av Russland igjen. (Foto: Hendrik Weber på Krim. Samtale med parlamentspresident på Krim, Vladimir Konstantinov.)

 

Founder and president for People Diplomacy Norway, Hendrik Weber.

 

Herland Report: Gratulerer med den nystartede foreningen, «Folkediplomati Norge» som skal jobbe for å bedre forholdene mellom Norge og Russland. Kan du forklare hvorfor dere lager en slik forening?

Hendrik Weber: Vi tror at våre media i Norge er, i alt som har med Russland å gjøre, veldig negativ og ensidig. Vi synes dette er en svært uheldig utvikling, fordi mange tror på det og det skaper en slags frykt ovenfor Russland, men også for den russiske befolkning.

Selvfølgelig kunne vi engasjere oss bare privat for et bedre bilateral forhold mellom Norge og Russland, men vi syntes at en forening kan skape en litt mer offisiell og inkluderende ramme, samtidig som vi ønsker å skape offentlighet rundt dette temaet.

Navnet «Folkediplomati» er ikke vår idé alene, men et prosjekt som skal startes i flere andre land også.En slik forening fins allerede i Belgia og i Tyskland.

 

(Foto: Moske i Eupatoria, Krim. Hendrik Weber, Herland Report
(Foto: Moske i Eupatoria, Krim)

 

Herland Report: Hvorfor er dere så interessert i Russland?

Hendrik Weber: Personlig hadde vi i utgangspunktet aldri noe ting med Russland å gjøre. Utenom et par personer, kjenner vi ingen i Russland.

Bestefaren min som var tysk, var i krig i Russland fra 1941-1944 og bortsett fra historiene som han fortalte, har jeg ikke hatt noe forhold til Russland.

Det begynte i 2014 at vi, min samboer Mette og jeg, ble oppmerksom på at mange aviser i ukesvis hadde bilde av Putin på fremsiden, med delvis absurde overskrifter som var egnet til å skape frykt for Putin men også ovenfor russerne generelt.

Dette irriterte oss veldig og jeg begynte å sette meg inni temaet. Grunnlaget for denne mediale hetsen mot alt som er russisk er jo den såkalte annekteringen av Krimhalvøya i mars 2014.

 

Herland Report: Mener du at medienes ensrettede demonisering av nettopp Russland er et forsøk på å skjule de store problemene som USA nå selv sitter med, 20 trillioner o gjeld og et land nesten på grensen til borgerkrig?

Hendrik Weber: Jeg tror at utviklingen og planene Russland har med BRICS og “en sterkere uavhengighet av US-dollaren” kan etterhvert bli et stort problem for USA.

USA vil f.eks. gjerne overta levering av gass eller fracking gass til Europa mens russerne allerede har flere Pipeline og leverer pålitelig til Europa.

Også dette er et problem for USA.

I tillegg kommer også at USA er redd for en nærmere kooperasjon mellom Europa og Russland. USA sin strategi er «Divide et impera» – splitt og hersk.

Jeg tror at de aller fleste avisene også får sin informasjon fra de store nyhetsbyråene i USA og så blir det mye klipp og lim.

Jeg vil ikke beskylde alle journalistene å gjøre det med vilje men i en hektisk hverdag da salgstallene til de store avisene stuper, har redaksjonene ikke mye tid, penger og ressurser for en nøyaktig reseach.

Av og til har man også følelsen at journalistene ikke vil se sannheten, eller redd for å miste jobben/posisjon. (Foto: TV team intervjuer Dr. R. Tessmann, deltaker fra Italia)

 

Paul Craig Roberts quote banner
The Herland Report is a Scandinavian news site and TV channel on YouTube, that is reaching millions yearly. It is a great place to watch interviews/read articles from leading intellectuals, thought leaders from across the political spectrum.  Hanne Nabintu Herland is a Scandinavian historian of comparative religions, bestselling author, known from the media for sharp analysis. SUBSCRIBE to the NEWSLETTER HERE.

 

Herland Rapporten: Fortell gjerne fra deres erfaringer i Russland, hva sier vanlige russere om dette?

Hendrik Weber: Vi kan bare uttale oss om de folkene vi har snakket med på gaten, i taxi eller i restauranter osv.

Vi gikk ikke rundt med kamera og mikrofon, derfor tror jeg at flere har fortalt oss sine virkelige opplevelser og mening.

Vi har ikke merket noe av at de stiller oss ansvarlige for denne politikken i vesten.

Folk var veldig glad og åpen for at vi kom, og tok oss vel imot alle plasser.

I vår delegasjon var det flere som snakket perfekt russisk, disse fikk fortalt flere ganger fra innbyggerne hvordan disse hadde opplevt dagene rundt folkeavstemning og godkjenning av gjenforeningen i 2014.

Jeg tror at Putin har vært en slags redningsmann for det russiske folket, som stoppet utsalg av russiske olje- og gassforekomster.

Under Boris Jeltsin, som vi i vesten hedret, brøt økonomien fullstendig sammen og multinasjonale konserner kjøpte opp statsbedrifter med alle verdier og mineralforekomster for en billig penge.

I løpet av noen få år ble delvis kriminelle forretningsmenn, med gode kontakter, rike oligarker som faktisk styrte landet. Det vanlige folk mistet i denne tiden delvis jobbene og inntektene. Pensjonister og statsansatte fikk ikke lønningene sine utbetalt.

Et flertall av russerne er lykkelig over at Putin «ryddet» opp i dette. I tillegg er jeg overbevist om at Russland i dag hadde sett helt annerledes ut hvis ikke Putin hadde stoppet utviklingen.

 

Herland Report: Dere reiste jo til Krimhalvøya også i fjor. Kan du fortelle litt om erfaringene?

 

Hendrik Weber: I begynnelsen av 2016 kom vi til det punktet at vi ville reise til Russland for å se og oppleve det selv.

Planen var også å komme i kontakt med folk for å finne ut om situasjonen er så forferdelig som den blir fremstilt.

Vi hadde flere ideer men visste ikke helt hvor vi skulle starte.

I en tysk alternativ medieportal så jeg et langt intervju med en politiker som nettopp hadde vært på Krim og som var den første tyske politikeren som sa at Krim skulle anerkjennes som russisk territorium.

Vi tok kontakt med han via e-post og spurte om det var mulighet for å reise med, hvis han skulle til Krimhalvøya en gang til.

Etter noen dager fikk vi tilbakemelding at vi var velkommen til å reise med, og at den neste turen allerede skulle være om 14 dager. Heldigvis fikk vi ordnet alle dokumenter og var med på tur.

Denne delegasjonen bestod av ca. 16 personer fra politikk, kultur, forretningsliv og helsesektor og vi var de eneste to nordmenn i denne gruppen. Invitasjonen til denne turen kom fra en kulturforening fra den tyske minoriteten på Krimhalvøya.

De organiserte og lagde et program som var en blanding av kulturelle severdigheter, besøk av krigsminnesmerke, byturer og samtaler med politikere.

Det var veldig bra organisert og vi følte oss godt ivaretatt. Krim hadde, etter vårt syn, en kanskje litt uvanlig blanding av forskjellige kulturer.

Muslimer, jøder og ortodokse kristne lever sammen og moskeen og kirken er bare noe hundre meter fra hverandre.

En ukrainsk restaurant ligger rett ved siden av en armensk og en russisk uten problemer. Det var spennende å se.

 

(Foto: Kveldsmat i en ukrainsk restaurant)
(Foto: Kveldsmat i en ukrainsk restaurant)

 

Herland Report: Hvorfor støtter Vesten så sterkt de fascistiske grupperingene i Ukraina? Det fremstår som et svært merkelig valg.

Hendrik Weber: Det vet jeg faktisk for lite om. Den nye regjeringen i Ukraina kom til makten som følge av et statskupp.

Avtalen som var forhandlet frem mellom president Janukovitsj, opposisjonen og flere europeiske utenriksministere, var at det skulle avholdes nyvalg.

Denne avtalen ble brutt eller avslått av fascister på Maidanen.

Hvorfor vi og resten av Europa fremdeles støtter dette regimet i Kiev vet jeg ikke. Men Ukraina er en viktig brikke i et geopolitisk spill og da hjelper det at den ukrainske regjeringen i stort omfang er avhengig av vestlig støtte.

 

(Foto: Krigsminnesmerke i nærheten av Sevastopol, Krim)
(Foto: Krigsminnesmerke i nærheten av Sevastopol, Krim)

 

Jeg har lest at tidligere utenriksminister, Joe Bidens sønn sitter i styret for Ukrainas gass reserver.

Vi vet også at en amerikask borger ble satt inn i Ukraina som landets nye energiminister etter Maidankuppet.

Vi vet også at John McCain er spesialrådgiver til presidenten i landet. Dette peker jo i rettning av en ekstrem amerikansk interesse for å styre Ukraina, stikk i strid med internasjonal lov og respekten for andre lands suverenitet. Hvorfor skjer alt dette, mener du ?

Som sagt, Ukraina er en viktig brikke i geopolitikken for Russland men også for USA. Brezezinski som var sikkerhetspolitisk rådgiver for presidenten i USA, har i sin bok «the grand chessboard» fra 1997 beskrevet hva som er de viktige skrittene for at USA får beholder sitt hegemoni i verden.

Dette er en veldig interessant bok som ikke akkurat kan betegnes som konspirasjonsteori. I denne sammenheng kan man ikke blir overrasket hvis USA nå prøver å komme seg inn i viktige nøkkelposisjoner der de kan kontrollere politikk og økonomi i Ukraina.

 

Herland Rapporten: Dere skal snart på Krim med en norsk delegasjon. Fortell litt om denne turen.

Hendrik Weber:  Etter vår tur i Oktober 2016 har vi prøvd å få en artikkel eller reisebeskrivelsen vår publisert i en avis for å beskrive våre opplevelser.

De fleste avisene som vi kontaktet svarte ikke og til slutt var det kun «Ny Tid» som ville publisere vår reiseskildring. Artikkelen kom i februar utgaven og er fremdeles på nettsiden deres.

I etterkant av det fikk vi flere positive tilbakemeldinger av folk som ønsket å reise til Krimhalvøya eller som delte samme syn som oss.

Nå i oktober skal vi reise med den første norske delegasjon siden 2014 med 10 deltakere til Krim. Dette er «vanlige” voksene mennesker med forskjellig bakgrunn. Det er leger, forettningsfolk, folk fra kunst og kultur osv. Noen av dem er i politiske partier og engasjert i lokalpolitikken.

 

(Foto: Fra palasset til Khanen fra 1551 i Bakhchisaray, Krim)
(Foto: Fra palasset til Khanen fra 1551 i Bakhchisaray, Krim)

 

Felles for alle er at de ønsker seg en norsk presse som ikke er så ensidig men også forteller hvordan den andre siden tenker og føler.

Herland Report: Dere får i denne sammenheng kritikk for å utsette dere for russisk propaganda. Hva tenker du om det?

Hendrik Weber:  Vi har fått kritikk for det ved flere anledninger. Det er riktig at en russisk politiker mest sannsynlig vil fortelle situasjonen og hendelsene fra sitt syn.

Dette må man ha i bakhodet, men dette gjelder jo for norske eller europeiske politikker i samme grad også. Jeg tror når du utsetter deg for alt som skrives i norske aviser, så kan du også utsette deg en gang for den andre sin mening.

Til slutt så må alle velge selv hva de tror eller synes er riktig. Men jeg velger å ikke stole blindt på våre maenstream media.

Med vår forening skal vi bidra til at den andre siden også kommer til ordet, men i hovedsak skal vi bidra og fortelle om det som funker bra mellom Norge og Russland eller viktigere mellom nordmenn og russerne.

Selvfølgelig skal vi prøve å øke oppmerksomheten og trykket på den norske regjeringen, for å snu til en fornuftig politikk i forhold til Russland.

Foreningen «Folkediplomati” fins allerede to andre europeiske land og hvis vi sammen kan øke presset så må politikken snu en eller annen gang.

I flere land i Europa kan en allerede se en tendens i retning dialog. Dessverre har vi en utenriksminister i Norge som ikke ønsker å ta det første steg.

 

Herland-Report-lying-down-banner
The Herland Report is a Scandinavian news site, TV channel on YouTube and Podcasts reaching millions yearly. Founded by historian and author, Hanne Nabintu Herland, it is a great place to watch interviews and read the work of leading intellectuals, thought leaders, authors and activists from across the political spectrum.

 

Herland Rapporten: Dere var nettopp på TV2 og har blitt intervjuet. Hvordan opplevde dere dette?

Hendrik Weber: Vi har ingen erfaring med media, men vi var selvfølgelig klar over at TV2 og Bogen ikke deler vår mening.

Intervjuet varte mye lengre en det som ble vist på TV2, ca 45 min. Alt viktig informasjon og argumenter om temaet ble ikke vist og bildene fra Krim som ble brukt var jo fra 2014.

Mediene prøver fremdeles å skape inntrykk av at situasjonen på Krim er farlig og at en nærmest gjør noe ulovlig med å reise dit. Men allikevel er vi veldig fornøyd med offentligheten.

Vi fikk mange positive tilbakemeldinger fra Norge og Russland og flere som vil støtte oss eller bli medlem i foreningen. Så du kan kanskje bruke ordtaket: All reklame er god reklame.

Jeg er litt spent på media sin strategi når vi kommer igjen fra Krimreisen.

 

Ta kontakt: post@folkediplomati.com Folkediplomati Norge: www.folkediplomati.com

 

Also check out these topics at CNN or FOX News. Other sources may be New York TimesUSA Today, the Washington Post or from the British angle, BBC, The Guardian, The Telegraph or Financial Times.

About the author

The Herland Report Scandinavian news site, TV channel on YouTube and Podcasts have millions of readers/viewers yearly. It is a great place to watch interviews and read the articles of leading intellectuals, thought leaders, authors and activists from across the political spectrum. The Herland Report believes in freedom of speech and its editorial policy resides above the traditional Left vs Right paradigm which we believe has lost its relevance and ability to describe the current driving forces in Western politics.
Herland Report Newsletter Subscribe

Check Also

Julian Assange marks end of Critical Journalism in the West, says Hanne Nabintu Herland

Julian Assange marks end of Critical Journalism in the West, says Hanne Nabintu Herland

  The WikiLeaks founder, Julian Assange made known the immoral, illegal, and unconstitutional actions of …

What Julian Assange did: Julian Assange Ruptly Catelyn Johnston

What Julian Assange did was make known the immoral, illegal and unconstitutional actions of the government

  Occasionally I note that conservatives are ineffective defenders of liberty. The primary reason is …

Book The Billionaire World Hanne Nabintu Herland How Marxism Serves the Elite
×