Drapet på Donetsk leder: Vil Kadyrov hevne Zakhartsjenko? Dr. Bjørn Nistad

 

Den 31. august ble lederen for Folkerepublikken Donetsk, Aleksandr Zakhartsjenko, drept i et bombeattentat på en kafé i sentrum av Donetsk. Reaksjonene på bombeattentatet fra partene i den ukrainske konflikten har vært som forventet, skriver Dr. Bjørn Ditlef Nistad som leder Russisk Informasjonssenter i Norge. (Foto: Aleksandr Zakhartsjenko. Foto: Hendrik Weber)

I Donetsk og Russland anklager man det ukrainske regimet for å stå bak drapet. Og i Ukraina hevder man at kriminelle elementer blant opprørerne eller russisk etterretning drepte opprørslederen.

 

Herland Report subscribe
Do like thousands of others, subscribe to The Herland Report newsletter here! Thanks so much for reading. More people, like you, are supporting and reading our investigative work, than ever before. Follow the trend and subscribe! 

 

Av større interesse enn disse reaksjonene er den tsjetsjenske lederen Ramzan Kadyrovs kommentar til attentatet i en uttalelse han selv har lagt ut på nettet.

I kommentaren, som er gjengitt av et stort antall russiske massemedier, betegner Kadyrov drapet på Zakhartsjenko som en feig terrorhandling begått av ynkelige banditter, samtidig som han fremhever at Tsjetsjenia er klar til å yte Donbass enhver støtte. Den østukrainske lederen roser Kadyrov som en modig person som var trofast mot sitt folk, og som han selv flere ganger hadde snakket med på telefon.

Ramzan Kadyrov.

Videre fremhever Kadyrov at makthaverne i Ukraina har gitt opphold til tsjetsjenske terrorister og brukt dem i sin straffeoperasjon mot befolkningen i Øst-Ukraina, uten at omverdenen har reagert på dette:

”Europa som elsker å skryte av demokrati, ytringsfrihet og menneskerettigheter, gir blaffen i at myndighetene i Ukraina hos seg har samlet sammen terrorister, banditter, kriminelle og voldsmenn, forsynt dem med våpen, valuta og dokumenter og gitt carte blanche til terroraksjoner og drap i folkerepublikkene Lugansk og Donetsk.”

Se Herland Report TV program med Bjørn Ditlef Nistad om Russland.

Kadyrov navngir også to slike tsjetsjenske terrorister som har operert i Ukraina, Isa Munaev, som ble drept i 2015, og Adam Osmajev, som så vidt overlevde et attentat i 2017 der hans kone ble drept.

At Kadyrov har gode muligheter for å hevne drapet på Zakhartsjenko er det liten tvil om. Den tsjetsjenske presidenten har sin egen livvakt og etterretningstjeneste som er kjent for å være rimelig effektiv, og som skal ha vært involvert i operasjoner i utlandet.

At det blant de russiske krigsfrivillige i Øst-Ukraina er mange tsjetsjenere og andre kaukasiere er velkjent.

Dersom den tsjetsjenske lederen gir ordre om det, vil han sannsynligvis kunne få likvidert ikke bare eksiltsjetsjenere som støtter det ukrainske regimet, men også høytstående personer i det ukrainske maktapparatet.

At Kadyrov som reaksjon på attentatet mot Zakhartsjenko trekker frem to navngitte tsjetsjenske terrorister som har støttet det ukrainske regimet, hvorav den ene er drept og den andre så vidt overlevde et drapsforsøk, kan skyldes et ønske om å skremme eksiltsjetsjenere og andre som støtter Kiev-regimet, men det kan også være et varsel om at en gjengjeldelsesaksjon er på vei.

Dersom russiske myndigheter ønsker å statuere et eksempel ved å hevne drapet på Zakhartsjenko, kan det hende at de finner det hensiktsmessig å overlate gjengjeldelsen til Kadyrov.

Personlig mener jeg at russiske myndigheter bør følge israelernes eksempel. Israelske myndigheter har åpent erklært at de vil hevne drap og overgrep mot israelere og jøder uansett hvor på kloden dette måtte finne sted. Og de har ved tallrike likvideringer og spesialoperasjoner vist at dette ikke er tomme ord. På samme måte bør russiske myndigheter, ikke minst med tanke på konflikten i Ukraina, erklære og gjennom praktiske handlinger vise at de vil hevne drap og andre overgrep mot russere og personer som sympatiserer med Russland.

Hvilke følger drapet på Zakhartsjenko vil få på konflikten i Ukraina, er rimelig åpenbart: For folk i Øst-Ukraina vil drapet være nok et bevis på at Kiev-regimet vil dem vondt, og viljen til frihet og løsrivelse vil derfor øke. Og minnet om Zakhartsjenko og andre drepte personer vil være en inspirasjon i frigjøringskampen.

Eller som Nordahl Grieg sier det om patrioter og frigjøringskjempere som Aleksandr Zakhartsjenko i diktet De beste (1942)

De øket det livet de gikk fra.
De spøker i nye menn.
På deres grav skal skrives:
De beste blir alltid igjen.

Les om hvorvidt Putin kan være villig til å innlemme Donbass i Russland her.

Les om hvordan Radaen i Kiev i 2018 vedtok ikke å oppfylle Minsk-avtalene om en fredelig løsning på krisen i Ukraina her.

 

About the author

Bjørn Ditlef Nistad er doktor i russisk historie og grunnlegger av fristilte Russisk Informasjonssenter i Norge. Les hans analyser rundt temaet Russland, Ukraina, Midtøsten og andre utenrikspolitiske tema på “Kaldeidoskop, mønsterbrytende perspektiver på Russland”. https://nistadblog.wordpress.com/

Herland Report Newsletter Subscribe

Check Also

Alarm av Hanne Nabintu Herland: Foto TV2

Friedrich Hayek, The Road to Serfdom and how the West is returning to Feudalism

  Elon Musk recently suggested the reading of the 1944 book by Friedrich Hayek, The …

Religious Revival in Russia: The Kiev Lavra Monastery complex has been the center for Christianity in Russia for centuries. CBN

How Atheist Communism produced Religious Revival in Russia and caused its return to Christianity

  As Americans now turn to Marxism in the hope of a better and more …

Book The Billionaire World Hanne Nabintu Herland How Marxism Serves the Elite
×