drapene på Maidan Reuters

Hvem sto egentlig bak drapene på Maidan?

 

Nylig viste italiensk tv dokumentaren Ukraina: Den skjulte sannheten om drapene på Maidan i 2014, laget av stjernejournalisten Gian Micalessin.

Dokumentaren bekrefter det som lenge har vært kjent, at det var radikale elementer blant demonstrantene, og ikke Viktor Janukovitsj’ sikkerhetsstyrker, som stod bak de dødelige skuddene i den ukrainske hovedstaden, skriver Bjørn Nistad.

Opposisjonstilhenger skutt i ryggen. Av Høyre Sektor? Eller av georgiske skarpskyttere?

 

Herland Report banner
The Herland Report Scandinavian news site, TV channel on YouTube and Podcast has millions of viewers. Founded by Scandinavian historian of comparative religions and author Hanne Nabintu Herland, we feature leading intellectuals, authors and activists from across the political spectrum. Subscribe to YouTube interviews here!

 

Det nye og sensasjonelle som hevdes i dokumentaren, er at drapene kan knyttes til georgiske ekstremister, nærmere bestemt miljøet rundt den tidligere georgiske presidenten Mikheil Saakasjvili.

I dokumentaren forteller tre georgiere om hvordan de var vitne til at tilhengere av opposisjonen fra Hotell Ukraina skjøt på både Janukovitsj’ sikkerhetsstyrker og demonstrantene på Maidan (hvorvidt de selv deltok i skytingen virker uklart). Dette er gammelt nytt.

Både tysk tv (Neue Hinweise auf Maidan-Schützen) og BBC (Snipers at Maidan: The Untold Story of a Massacre in Ukraine) har for flere år siden vist dokumentarer om hvordan dødsskuddene på Maidan ble avfyrt fra Hotell Ukraina og Konservatoriet som var kontrollert av opposisjonen.

Dokumentaren omtaler også telefonsamtalen mellom Estlands utenriksminister, Urmas Paet, og EUs utenrikspolitiske koordinator, Catherine Ashton, like etter februarkuppet i Kiev der Paet sier at han har foruroligende opplysninger som tyder på at opposisjonen stod bak drapene på Maidan, nærmere bestemt at politifolk og demonstranter var blitt skutt med samme type kuler.

Det nye dokumentaren bringer til torgs, er at det som omtales som den militære rådgiveren til Saakasjvili, Mamuka Mamulasjvili, i januar–februar 2014 hevdes å ha organisert og bevæpnet en hel gruppe georgiere som skal ha stått bak mesteparten av skytingen på Maidan.

Ifølge de georgiske vitnene skal også baltere ha deltatt i terrordrapene på Maidan. Og skarpskytterne skal ha blitt ledet av den amerikanske offiseren Brian Christopher Boyenger.

Mange vil sikkert avvise Micalessins dokumentar som russisk propaganda, og den vil garantert ikke bli vist av NRK eller omtalt av våre riksaviser.

Gode grunner taler imidlertid for at dokumentaren ikke kan avvises som propaganda: 1) En stjernejournalist som Micalessin, som har arbeidet for Libération,

Der Spiegel og CBS, ville neppe ta sjansen på å bli avslørt som løgner og propagandist. 2) Det de tre georgierne forteller om drapene på Maidan, for eksempel at skytingen skjedde fra Hotell Ukraina, sammenfaller med vitnesbyrd som har blitt vist på tysk tv og BBC. 3)

Det er nærliggende å tro at Mamulasjvili – og også Boyenger – som etter statskuppet i 2014 aktivt har deltatt i Kiev-regimets krig mot den opprørske befolkningen i Øst-Ukraina, også var involvert i selve kuppet.

Jo flere opplysninger som fremkommer om drapene på Maidan, jo klarere blir det at det var radikale elementer i opposisjonen som stod bak ugjerningene. Det hele minner om et Ibsen-stykke der fortiden er i ferd med å innhente aktørene.

Gjør deg opp din egen mening om hva som skjer i verden, fremfor å stole på NRK, Aftenposten eller Dagbladet. Se Ukraina: Den skjulte sannheten (21 minutter, tekstet på engelsk) her.

 

About the author

Bjørn Ditlef Nistad er doktor i russisk historie og grunnlegger av fristilte Russisk Informasjonssenter i Norge. Les hans analyser rundt temaet Russland, Ukraina, Midtøsten og andre utenrikspolitiske tema på “Kaldeidoskop, mønsterbrytende perspektiver på Russland”. https://nistadblog.wordpress.com/
Herland Report Newsletter Subscribe

Check Also

Alarm av Hanne Nabintu Herland: Foto TV2

Friedrich Hayek, The Road to Serfdom and how the West is returning to Feudalism

  Elon Musk recently suggested the reading of the 1944 book by Friedrich Hayek, The …

Religious Revival in Russia: The Kiev Lavra Monastery complex has been the center for Christianity in Russia for centuries. CBN

How Atheist Communism produced Religious Revival in Russia and caused its return to Christianity

  As Americans now turn to Marxism in the hope of a better and more …

Book The Billionaire World Hanne Nabintu Herland How Marxism Serves the Elite
×