drapene på Maidan Reuters

Hvem sto egentlig bak drapene på Maidan?

 

Nylig viste italiensk tv dokumentaren Ukraina: Den skjulte sannheten om drapene på Maidan i 2014, laget av stjernejournalisten Gian Micalessin.

Dokumentaren bekrefter det som lenge har vært kjent, at det var radikale elementer blant demonstrantene, og ikke Viktor Janukovitsj’ sikkerhetsstyrker, som stod bak de dødelige skuddene i den ukrainske hovedstaden, skriver Bjørn Nistad.

Opposisjonstilhenger skutt i ryggen. Av Høyre Sektor? Eller av georgiske skarpskyttere?

 

Herland Report banner
The Herland Report Scandinavian news site, TV channel on YouTube and Podcast has millions of viewers. Founded by Scandinavian historian of comparative religions and author Hanne Nabintu Herland, we feature leading intellectuals, authors and activists from across the political spectrum. Subscribe to YouTube interviews here!

 

Det nye og sensasjonelle som hevdes i dokumentaren, er at drapene kan knyttes til georgiske ekstremister, nærmere bestemt miljøet rundt den tidligere georgiske presidenten Mikheil Saakasjvili.

I dokumentaren forteller tre georgiere om hvordan de var vitne til at tilhengere av opposisjonen fra Hotell Ukraina skjøt på både Janukovitsj’ sikkerhetsstyrker og demonstrantene på Maidan (hvorvidt de selv deltok i skytingen virker uklart). Dette er gammelt nytt.

Både tysk tv (Neue Hinweise auf Maidan-Schützen) og BBC (Snipers at Maidan: The Untold Story of a Massacre in Ukraine) har for flere år siden vist dokumentarer om hvordan dødsskuddene på Maidan ble avfyrt fra Hotell Ukraina og Konservatoriet som var kontrollert av opposisjonen.

Dokumentaren omtaler også telefonsamtalen mellom Estlands utenriksminister, Urmas Paet, og EUs utenrikspolitiske koordinator, Catherine Ashton, like etter februarkuppet i Kiev der Paet sier at han har foruroligende opplysninger som tyder på at opposisjonen stod bak drapene på Maidan, nærmere bestemt at politifolk og demonstranter var blitt skutt med samme type kuler.

Det nye dokumentaren bringer til torgs, er at det som omtales som den militære rådgiveren til Saakasjvili, Mamuka Mamulasjvili, i januar–februar 2014 hevdes å ha organisert og bevæpnet en hel gruppe georgiere som skal ha stått bak mesteparten av skytingen på Maidan.

Ifølge de georgiske vitnene skal også baltere ha deltatt i terrordrapene på Maidan. Og skarpskytterne skal ha blitt ledet av den amerikanske offiseren Brian Christopher Boyenger.

Mange vil sikkert avvise Micalessins dokumentar som russisk propaganda, og den vil garantert ikke bli vist av NRK eller omtalt av våre riksaviser.

Gode grunner taler imidlertid for at dokumentaren ikke kan avvises som propaganda: 1) En stjernejournalist som Micalessin, som har arbeidet for Libération,

Der Spiegel og CBS, ville neppe ta sjansen på å bli avslørt som løgner og propagandist. 2) Det de tre georgierne forteller om drapene på Maidan, for eksempel at skytingen skjedde fra Hotell Ukraina, sammenfaller med vitnesbyrd som har blitt vist på tysk tv og BBC. 3)

Det er nærliggende å tro at Mamulasjvili – og også Boyenger – som etter statskuppet i 2014 aktivt har deltatt i Kiev-regimets krig mot den opprørske befolkningen i Øst-Ukraina, også var involvert i selve kuppet.

Jo flere opplysninger som fremkommer om drapene på Maidan, jo klarere blir det at det var radikale elementer i opposisjonen som stod bak ugjerningene. Det hele minner om et Ibsen-stykke der fortiden er i ferd med å innhente aktørene.

Gjør deg opp din egen mening om hva som skjer i verden, fremfor å stole på NRK, Aftenposten eller Dagbladet. Se Ukraina: Den skjulte sannheten (21 minutter, tekstet på engelsk) her.

 

About the author

Bjørn Ditlef Nistad er doktor i russisk historie og grunnlegger av fristilte Russisk Informasjonssenter i Norge. Les hans analyser rundt temaet Russland, Ukraina, Midtøsten og andre utenrikspolitiske tema på “Kaldeidoskop, mønsterbrytende perspektiver på Russland”. https://nistadblog.wordpress.com/

Check Also

The aim of US politics was to create chaos in Ukraine in order to weaken Russia, Dr. Bjørn Nistad, Herland Report

Herland Report TV: “The aim of US politics was to create chaos in Ukraine, in …

Putins tale Føderasjonsrådet

Putins tale Føderasjonsrådet: Stater som ikke hevder seg i teknologikappløpet, mister suverenitet – Bjørn Nistad

  Den russiske presidenten, Vladimir Putins tradisjonelle tale til Føderasjonsrådet er verdt å følge, også …

The level of censorship is all-time high, do like thousands of others and SUBSCRIBE to our Newsletter here!

EU law requires cookies. By continuing to use this site, you agree to this. more information

EU law requires cookies for the best browsing experience. If you continue to use this website or click "Accept", you are consenting.

Close