Qassem-Soleimani-Iran death Israel USA Mid East Monitor

Hvorfor ser vi mye så propaganda svart-hvitt? Det er nyansene som gir kunnskap

 

Herland Report: Vi har flere viktige artikler om implikasjonene for drapet på den iranske generalen Soleimani. Men jeg har mest lyst til å spørre:

Hvorfor er vi så skyttergravorientert som om verden kan deles inn i “de slemme” mot “de snille”, ala Walt Disneys barnefilmer?

Vi lever med en sensasjonspresse som trenger å piske opp følelser slik at du leser, og avisens eiere tjener penger. Det gjelder at man enten skal bli livredd det ene, eller livredd det andre. Og fremfor alt få sterke følelser rundt et tema som gjør at du klikker på artikkelen og leser den.

Men verden er kompleks og det er en rekke perspektiver på de fleste saker, skriver religionshistoriker Hanne Herland i en kommentar på Facebook.

 

Hanne Herland Report
Religionshistoriker Hanne Herland.

 

De statsstønadsavhengige mediene våre – som samlet mottar rundt 8 milliarder i året ifølge Aftenposten fra staten i form av pressestøtte eller andre stønadsordninger – lever naturligvis av å repetere den siden av saken og vinkelen som myndighetene i et land gjerne vil at skal fortelles. Det er intet nytt. Under den arabiske våren, beskrivelsen av Syria krigen, Libya krigen og så videre så vi dette særdeles godt.

Og hvis mye av det som sies, rett og slett viser seg å være feil i ettertid, ber man ikke om unnskyldning. Det er i hvert fall sjelden.

Når en stat eller privat næringsliv betaler for en avis, så er selvsagt ikke avisen fri til å si hva den vil. Den må si det som eieren av avisen liker. Og da spørs det jo hvilket perspektiv eieren tjener mest penger på at blir fremmet. I nåværende tilfelle med Iran: De amerikanske demokratenes perspektiv, som sammenfaller med kapitaleiernes og aviseiernes ønsker.

 

  • Ledende kulturradikal tenker anbefalte Undertrykkelse av Majoritetens oppfatninger som strategi for å forandre Europa bort fra dets tradisjonelle verdier. 
  • Artikkelserie – Samfunnsforskningen er ikke Verdinøytral, men ofte sterkt preget av ideologi.

 

Mens Aftenposten og slike derfor ensidig hyller USAs militære linje, så omtaler de såkalte nye eller “alternative medier” ofte Iran som om staten var løsningen på alle verdens problemer. Det er helt håpløst. Folk vil absolutt sitte i hver sin skyttergrav og tenke ut utopier.

Mener man at dersom Iran fikk makten i hele Midtøsten så ville det bli “frihet og lykke for alle”? At hvis Russland styrte verden så ville alt bli aldeles himmelsk?

Hvorfor er vi så endimensjonale i jakten på en slags Walt Disney barnefilms beskrivelse av “den onde mot den gode”?

Hvorfor er det så vanskelig for oss å se flere nyanser, flere sider av saken og erkjenne at dette handler om andre folks land (i dette tilfellet Iran) og at vi ikke trenger å mene så mye? Jeg har samtalt med mange iranere om dette, og de sier at folk i Vesten aner ikke hvordan Iran fungerer.

Da Syria krigen varte, påpekte jeg at det også der var flere sider av saken. Vi hadde en rekke artikler om dette temaet. Det betyr derimot ikke at Syria innenriks er “himmel på jord” og at “Assad er fantastisk på alle vis”.

Landet sliter med betydelig korrupsjon, har en autoritær styreform, de fleste kristne har forlatt landet og er bunnfortvilet over mangelen på religionsfrihet, slekten til Assad sitter i omtrent alle viktige stillinger og så videre. Det er bare Jesus Kristus som er perfekt.

Her på jorden ser vi andre bare stykkevis og delt. Folk burde kanskje fått seg en religion, så slapp de å tro at “Assad er frelseren”, “Iran er frelseren” eller “USA er frelseren”.

Verden er et grumsete, grått sted med for- og imot argumenter, i en svært pluralistisk og flytende tilstand. Poenget med journalistikk er å belyse flere sider av saken og her på Herland Report forsøker vi etter beste evne å ta frem noen perspektiver som ellers ikke omtales mye. Poenget er bredden, det gir kunnskap og forståelse om ulike tema.

En ting er sikkert: Svart hvitt tenkning gir oss ikke større kunnskap om verden, vi blir bare skyttergravsorientert ala Walt Disney “det onde mot det gode”.

Og vi trenger nyansert kunnskap for å få en større forståelse og visdom i håndteringen av alle disse konfliktene i regioner som er så fremmede for oss. La oss betrakte kjølig informasjonsbitene og deretter gjøre oss opp vår egen, selvstendige mening. GODT NYTT ÅR!

 

The level of censorship in social media and search engines is all-time high. Do like thousands of others, subscribe to The Herland Report newsletter here!

Led by Scandinavian bestselling author, Hanne Nabintu Herland, The Herland Report news and opinion website provides independent analysis from leading Western intellectuals and ground breaking YouTube interviews, cutting through the mainstream media rhetoric. It is a great place to watch interviews and read the articles of leading intellectuals, thought leaders, authors and activists from across the political spectrum. The Herland Report believes in freedom of speech and its editorial policy resides above the traditional Left vs Right paradigm which we believe has lost its relevance and ability to describe the current driving forces in Western politics.

Herland Report Newsletter Subscribe

Check Also

The Marxist West: Marxist America: Herland Report

Western Marxist “Liberalism” is vastly different from Traditional Liberalism – John Locke

  Let us take a closer look at how some of our well-known Western values …

The need for Faith in God:Hanne Nabintu Herland Report

The Age of Western Stagnation: Greed and Lack of Trust

  We live in an age of remarkable Western stagnation. Respect for traditional values such …

Book The Billionaire World Hanne Nabintu Herland How Marxism Serves the Elite
×