Det vulgære Norge: Herland Report banner

Gjenoppbyggingen av Syria etter krigen

 

Herland Report: “Kina og Syria har allerede startet diskusjonene om investeringer i infrastruktur etter krigen. Det har vært et ‘Stort fellesmøte for gjenoppbygging av Syria’ i Beijing,” skriver Pepe Escobar, oversatt av Knut Lindtner på derimot.no.

“Midt oppe i spådd undergang og dyster gjennomgang av alt som foregår i Syria, ser det ut til at alle spådommer om et forferdelig utfall må vike – vel – overfor muligheten for en bedre skjebne.

Se på hva som hendte sist søndag i Beijing. Den kinesisk-arabiske samarbeidsforeningen og den syriske ambassaden arrangerte et ‘Syrisk Dag Expo’, proppet med hundrevis av kinesiske spesialister på investeringer i infrastruktur. Det var en slags miniforsamling av Den Asiatiske Infrastruktur Investeringsbank (AIIB) kalt «Det første prosjektet for å gå sammen om å gjenoppbygge Syria».

 

 

Herland Report banner
The Herland Report nyhetssiden, TV kanalen på YouTube og Podcast på Sound Cloud når millioner årlig. Det er en god portal der du kan se intervjuer og lese artikler fra ledende intellektuelle, forfattere og aktivister på tvers av de politiske skillelinjene. Grunnlegger av The Herland Report er religionshistoriker, forfatter og TV produsent, Hanne Nabintu Herland. Herland er født og oppvokst i Afrika, har lenge bodd i Sør Amerika og Midtøsten. Meld deg på nyhetsbrevet her!

 

Og flere seriøse møter vil komme: Et Expo for gjenoppbygging av Syria; Det 59ende Internasjonale Damaskusmøte neste måned hvor rundt 30 arabiske og andre nasjoner vil være representert; og et kinesisk-arabisk statlig Expo i Yinchuan i Ningxia Hui-provinsen i september.

Qin Yong, nestleder i China-Arab Exchange Assosiation, kunngjorde Beijings planer om å investere 2 milliarder dollar i en industripark i Syria for 150 kinesiske selskaper. Og ingenting kan være mer fornuftig.

 

RELATERTE ARTIKLER:

 

Før den tragiske stedfortrederkrigen i Syria var syriske handelsmenn allerede utrolig aktive i Silkeveien for småhandel mellom Yiwu og Levanten.

Kina hadde ikke glemt at Syria kontrollerte tilgang over land både til Europa og Afrika i den gamle silkeveiens tid.

Når varene hadde krysset ørkenen ved Palmyra kom de fram til Middelhavet på vei til Roma. Etter at Palmyra falt bort, fulgte varene en annen rute oppover Eufrat, og så gjennom Aleppo og Antiokia.

Beijing planlegger alltid for flere år framover. Og regjeringen i Damaskus er implisert på høyeste nivå. Så det er nok ikke tilfeldig at den syriske ambassadøren til Kina, Imad Moustapha, måtte komme opp med nok et argument:

Kina, Russland og Iran vil få prioritet framfor andre når det gjelder investering i infrastruktur og i gjenoppbyggings-prosjekter når krigen er over.

Den nye Silkeveien, eller One Belt One Road (OBOR) vil uunngåelig få et syrisk senter – komplett med den nødvendige lovlige støtte for kinesiske selskaper som er involvert i investeringer, bygging og finansiering via en spesiell autorisasjon fra den syriske ambassaden, fra China-Arab Exchange Assosiation og det Kina-baserte advokatfirmaet Shijing.

Få husker vel at før krigen hadde Kina allerede investert flere titalls milliarder dollar i Syrias olje- og gass-industri.

Naturlivis prioriterer Damaskus i gjenoppbygging av denne infrastrukturen når krigen en gang er over. Kina kan bli en del av dette gjennom AIIB.

 

World Medical Association med kraftig kritikk av WHO, mens Solberg forsvarer: Herland Report subscribe
 Gjør som tusenvis av andre, meld deg på Herland Report nyhetsbrev. Det er en verdensvid trend nå at nyhetsbrev blir viktigere og viktigere, nettopp av den grunn. Meld deg på her, så er du sikker på at du får artikler, TV programmer og annen informasjon som kan hjelpe deg til å se verden i farger, med flere nyanser enn bare en side av saker. Meld deg på nyhetsbrevet her!

 

I tillegg kommer investeringer i jordbruk, industri og samferdsel – transportkorridorer i Levanten som forbinder Syria til Irak og Iran (to andre OBOR-sentre).

Det som betyr mest av alt er at Beijing allerede har tatt avgjørende skritt for å bli direkte involvert i den siste delen av Syria-krigen – geopolitisk og geo-økonomisk.

Beijing har hatt spesielle representanter for Syria siden i fjor – og har allerede skaffet humanitær hjelp. Det er unødvendig å si at alle disse innfløkte planene er avhengige av at det ikke lenger er krig. Og det er problemet.

Med utryddelsen av Daesh (IS), eller iallfall deres nåværende tap av store byer, kan ingen vite hvordan dette fragmenterte falske kalifatet «Sunnistan» kan manipuleres slik at de kutter Syria fra den framtidige Nye Silkeveien.

Det er ikke vanskelig å forstå at Qatar søker seg nærmere Iran. De har en felles grense i Persiabukten og felles interesser i å utnytte verdens største kjente gassfelt der.

Qatar har allerede vist seg å skifte side. Doha har kommer nærmere Teheran (de har felles interesser i gassfeltene South Pars og North Dome), og det har også Damaskus – til stor fortvilelse for huset Saud. Så til forskjell fra tidligere satser ikke Qatar lenger på regimeskifte i Syria. Men fremdeles er de forskjellige interessene til Saudi-Arabia, Tyrkia, Israel, og naturligvis Washington noe en må forholde seg til.

Et mulig scenario, etter det Putin og Trump forhandlet om i Hamburg, er en våpenhvile i det sørvestlige Syria, om den kan holde. Det ble ikke gjentatt verken av Lavrov eller Tillerson. Men det kan bety at fredsbevarende styrker fra USA faktisk kan iverksette en demilitarisert sone mellom det syriske Golan og resten av landet.

Hva kan dette bety? Jo, at Golan faktisk blir annektert av Israel. Og «gulroten» for Moskva ville være at Washington aksepterer at Krim igjen blir godkjent som en del av Den Russiske Føderasjonen.

Dette trenger ikke høres så fjernt ut som det klan synes. De neste få månedene vil vise om dette faktisk kan være et mulig scenario.

Et annet stort spørsmål er Ankara mot YPG-kurderne. Tvert imot den illevarslende muligheten for balkanisering (oppdeling av landet, overs), kan Washington og Moskva sammen bli enige om å la dem ordne opp seg imellom.

Da vil den tyrkiske hæren uunngåelig okkupere al-Bab (by nord i Syria) i uoverskuelig framtid.

 

I DET NYE BABYLON. Hvordan Vesten mistet sin storhet analyserer religionshistoriker, forfatter og grunnlegger av nyhetssiden Herland Report, Hanne Nabintu Herland, den ekstrem-liberale utviklingen og det kulturelle forfallet i Vesten. De verdiene som holdt samfunnsfelleskapet sammen, slik som solidaritet og empati, har i stor grad blitt byttet ut med grådighet, materialisme og ensidig vekt på selvrealisering. Det nye Babylon beskriver også hvordan en gjeninnføring av noen av våre viktigste historiske verdier, vil kunne lede vår kultur inn i en ny blomstringsfase med vekt på individets ansvar i fellesskapet.

 

Til slutt: De som blir stående uten noe som helst er Saudi-Arabia. Og Israel og Tyrkia får politiske og militære «seire». Det er vanskelig å tenke seg hvordan Moskva kan selge dette arrangementet til Iran som en mulig seier. Teheran vil ikke få etablert noen fri Iran-Irak-Syria-Hizbolla rute, men de vil fortsatt ha gode forbindelser med Damaskus, og vil kunne være med på å utvide Den Nye Silkeveien.

Etter alle ødeleggelsene krigen i Syria har ført med seg, vil et kinesisk investerings- og gjenoppbyggings-program for landet få store politiske konsekvenser.

Nøkkelproblemet framover ser ut til å være om Washington vil følge «deep state» sin Syria-politikk – om at «Assad må gå», blandet med støtte og bevæpning av de ikke-eksisterende «moderate opprørere», eller om Trumps prioritet – eliminere Daesh/IS for godt – vil vinne fram.

Beijing har iallfall bestemt seg. De vil arbeide non-stop for et Iran-Irak-Syria triumvirat som skal bli et senter i OBOR. Vil noen vedde imot en framtidig, blomstrende Shanghai – Latakia kontainer-rute?”  Les mer Knut Lindtner.

 

The level of censorship in social media and search engines is all-time high. Do like thousands of others, subscribe to The Herland Report newsletter here!

Led by Scandinavian bestselling author, Hanne Nabintu Herland, The Herland Report news and opinion website provides independent analysis from leading Western intellectuals and ground breaking YouTube interviews, cutting through the mainstream media rhetoric. It is a great place to watch interviews and read the articles of leading intellectuals, thought leaders, authors and activists from across the political spectrum. The Herland Report believes in freedom of speech and its editorial policy resides above the traditional Left vs Right paradigm which we believe has lost its relevance and ability to describe the current driving forces in Western politics.

Herland Report Newsletter Subscribe

Check Also

How Billionaires Rule Weak Politicians and turn Governments into Servants of the Elite

  The separation of powers is now a relic from the past. Back in the …

Nouriel Roubini on Megathreats Getty

The Nouriel Roubini warning of staggering amounts of debt that will lead to “the Mother of all Economic Crises”

  Nouriel Roubini, a former advisor to the International Monetary Fund and member of President …

Book The Billionaire World Hanne Nabintu Herland How Marxism Serves the Elite
×