Herland Report: Myten om at det gudløse samfunnet er rettferdig: Kåre Lunden påpeker 22. april at forutsetningen for fremveksten av demokrati fra 1500-1800 tallet er avskaffing av de kristne grunnverdiene.
Påstanden er så grovt feilaktig at det er underlig at noe slikt kan komme fra en historiker.
Det moderne sekulariserte demokratiets folkestyre lovfestet nettopp idealer som har sitt utspring i kristendommens vugge og som la grunnlaget for den europeiske sivilisasjon:
Det humane menneskesynet som ga verdi også til kvinner, barn og slaver, toleranseprinsippet som fikk gjennomslagskraft først da Konstantin på 300 tallet opprettet religionsfrihet i det romerske riket og likeverdstanken som brøt med antikkens elitistiske borgersyn.
Utvilsomt byr middelalderens pavevelde på myriader av eksempler på religiøse maktmenneskers brudd mot den kristne menneskeverdstanken, slik den moderne verden byr på de groveste eksempler på sekularisters skrekkinngytende menneskerettighetsbrudd.
Slik religionen var det dominerende middelet til å legitimere elitemakt under middelalderen, kan demokratiets kapitalsterke herskerelite sies å gjøre nøyaktig det samme i dag.
Myten om at det gudløse samfunnet er rettferdig: Lundens retorikk omkring maktmisbruk som noe unikt som automatisk karakteriserer religiøse ledere, er for lengst gått ut på dato.
Siden det sekulære demokratiet trådte inn på banen, har verden erfart det tyvende århundres massemordkatastrofer.
En hel generasjon etterkrigsfilosofer som Adorno, Horkheimer og Arendt viet sine liv til å forsøke å fatte hvorledes slike grusomheter kunne skje midt i den moderne verden.
RELATERTE ARTIKLER:
- Artikkelserie om Vestens kulturelle nedgang og Det Nye Babylon.
- Ny bok fra Hanne Nabintu Herland, omtalt på TV2 og i en rekke medier: “Det nye Babylon”
- “Det nye Babylon”: Herland siterer alt som norsk akademia ikke vil ta opp.
- Umulig å overdrive kristen filosofis betydning for utviklingen av Europa.
- BT portrett: Opprøreren fra Congo.
- Hanne Nabintu Herland portrettert i ESSENSIELT Magasin.
Myten om at det gudløse samfunnet er rettferdig: Demokratiets kunstige overoptimistiske idealisering av ”folket som selv lager lovene,” er enda et avlegs argument.
Verden har slett ikke havnet i nirvana etter folkevilje legitimitetens inntog. Den franske filosofen Bernard Henri-Lévy påpeker at institusjonaliseringen av samfunnet som med byråkratisk glød ble parret med teknologien har ført til høyresidens endelikt, Holocaust så vel som venstresidens totalitære endestasjon, Gulag.
For ikke å minne om bølgen av etnisk rensing i Afrika, i demokratiske land som Congo Republikken der over 6 millioner har mistet livet det siste tiåret.
Alt dette har kommet som et resultat av at Vesten, som rå økonomisk overmakt, har tvangsinnført demokratier i ustabile bistandsavhengige regioner.
Prosessen har vært et motbydelig maktovergrep mot den fattige verden og har bidratt til å påføre sivilbefolkningen enorme lidelser.
For å si det slik: Det middelalderske pavelige terrorvelde Kåre Lunden beskriver har gjenoppstått i en langt verre form i det moderne samfunn.
Faren er dessuten overhengende for at demokratiet skal utvikle seg til et totalitært menings- så vel som majoritetstyranni, for å sitere Alexis De Tocqueville.
Kan vi da en gang for alle slutte å sutre over den mørke middelalder? Gud alene vet at vår egen tid er langt mørkere. Bernt Oftestad bekrefter for øvrig i sitt interessante innlegg 21. april det uomtvistelige faktum: at den europeiske humanitetskultur har sine røtter i kristendommen.
At gudsideen ikke lenger formidles politisk, er i grunnen ikke poenget.
For selv om middelalderens religiøse struktur ble avskaffet, stammer Europas grunnverdier fortsatt fra det kristne menneskesynet.
Oftestad har også rett i at det liberale demokratiet kan bryte ned denne verdibasen. La det derimot være klart at de verdier som i så fall går fyken er likeverd, toleranse og det humane menneskesynet.
Jeg vil anta det sekulære samfunn ikke vil gi fra seg disse opprinnelig kristne idealene med det første.
Klassekampen arkiv, april, 2008
Myten om at det gudløse samfunnet er rettferdig: Følg debattene om samme tema i VG, samt Dagbladet og Aftenposten og Bergens Tidende eller Dagens Næringsliv for mer informasjon.