Hanne Herland Dagbladet

Dagbladet portrett: Hennes Afrika

Hanne Nabintu Herland slår hardt og i alle retninger. Men forsvarer diktatorene Moi og Kadhafi. (Foto: Dagbladet)

Torsdag, klokka er noen minutter på ti, og skarp isvind skjærer over Torgalmenningen og gjennom hutrende, mutte bergensere innpakket i pels og dun. Men se der, dere! Se der, opp fra Fisketorvet kommer en underlig svartkledd en. På spikerhøye hæler stolprer hun rykkete og konsentrert over issvuller og brustein. Hun stanser, løfter blikket, vinker begeistret, og lenge før hun når fram er vi innhyllet i tung parfyme. Svarte trange bukser, svart topp, og over der en luftig bluse i slangeskinnimitasjon, og over der igjen en tynn skinnjakke med pelskrage.

– Det er ikke så kaldt, altså, sier Hanne Nabintu Herland. Leppene dirrer.

– Høye hæler på dette føret er jo risikosport!

– Ja, og det er derfor du må være en gentleman, sier hun og griper armen.

– Jeg sier jo dét at fordelen med å bo i Bergen … Hun mister fotfestet, strammer grepet.

– … er at det nesten aldri er snø her. Man kan alltid gå med høye hæler.

Den barbieblonde rabulisten, født og oppvokst i svarteste Afrika, har igjen entret den offentlige manesjen, og det med et løvebrøl av ei bok. Over 294 sider, inkludert fotnoter, spenner hun opp det store lerretet, og med bred pensel maler hun historien slik hun ser den. Fra den franske revolusjonen, koloniseringen av Afrika, 30-tallets Tyskland, afrikanske borgerkriger, Midtøsten, før hun zoomer inn mot Norge og tar for seg asylpolitikk, fengselspolitikk, barneoppdragelse, homofile, skilsmisser, sex, abort, narkosmuglere, forsøpling, Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, politisk korrekthet, og rekk opp hånda den som ikke er nevnt, for i boka er du det.

Hun maler over oss alle, og det med en dyster palett, pessimistisk og marerittaktig.

– Jeg må nok si at jeg er en kulturpessimist, sier hun på vei over Fisketorvet.

Det nasjonalromantiske bildet av Norge som flinkest, snillest, best og mest tolerant, viskes ut, og i stedet avdekkes en liten, gudløs, ignorant, kald, materialistisk, middelmådig, naiv og selvtilfreds nasjon hvor idealene, moralen og verdiene har råtnet, og hvis det ikke snart tas noen grep, går det til helvete med Norge, ja, hele den vestlige sivilisasjon. Puh!

– Historiens pendel svinger fra den ene ytterkant til den andre, og det er mange trekk ved den vestlige sivilisasjon som indikerer at den står for fall, sier Hanne Nabintu Herland.

Hun sitter ved et kafébord i Kjøttbasaren. To kors og en perle henger rundt halsen. Løsvipper. Rødmalte lepper.

– Jeg har til en viss grad forståelse for ikke-vestlige kulturer som hater Vesten. Vi hisser til krig og revolusjoner, og det er ikke alt ved vår kultur som er så sympatisk som vi kanskje tror selv. Vi bør senke vår veldige selvopphøydhet. Med mer ydmykhet tror jeg vi kunne nådd lenger.

– Jeg ser alt du agiterer mot, men skjønner ikke helt hva du agiterer for?

– Målsettingen med boka er todelt: At min historie og mitt møte med det norske kan gi nordmenn en større forståelse av hvordan det er å komme som utlending til Norge. Hvordan det er å støte inn i dette harde samfunnet, hvor alle er hvite og tenker likt, hvor vi er uhøflige, udannede og reagerer med skepsis mot alle som er annerledes. Det er den ene siden.

– Og den andre?

– Den andre målsettingen er at de som kommer hit skal få en større forståelse av hva Norge er, og en høynet respekt og forståelse for det norske.

– Jeg vet ikke helt om de som leser boka får høynet respekt for oss?

– Jo, når de leser boka vil de tenke: Aaah, det er derfor nordmenn er så selvopptatte og selvhevdende. De bor i et av verdens minste land, helt i utkanten av Europa. De er ikke vant til fremmede mennesker. Norge er jo et bitte lite land med et ego på størrelse med Europa. Kanskje de kan få sympati og forståelse for at nordmenn føler at norsk kultur og eksistens er truet.

 

Les hele intervjuet I Dagbladet.

Check Also

Trust in the Media at an All Time Low:, Herland Report

Trust in the Media at an All Time Low

  Herland Report: Trust in the Media at an All Time Low: We have previously …

EU law requires cookies. By continuing to use this site, you agree to this. more information

EU law requires cookies for the best browsing experience. If you continue to use this website or click "Accept", you are consenting.

Close